Infrastrukturen er på rette spor, men DI efterlyser politisk mod til at gå andre veje
30-01-2009
Både Dansk Byggeri og Dansk Industri betegner den nye transportpolitiske aftale som et skridt i den rigtige retning mod bedre infrastruktur i Danmark.
De to organisationer er dog også enige om, at selvom der sker et løft i investeringerne, så er det ikke tilstrækkeligt til at forhindre en fortsat stigning i trængslen på de danske veje frem til 2020.
- Alene efterslæbet på veje og jernbaner vil koste langt over halvdelen af det afsatte beløb, sige direktør Lars B. Goldschmidt, DI.
DI opfordrer samtidigt til et større politisk mod til nytænkning, hvor det ikke kun er penge, men omstillingsparathed, der efterlyses.
- I andre lande ser vi klare fordele ved offentlig-private partnerskaber både ved anlæg og drift af større infrastrukturprojekter. Det må også kunne lade sig gøre i Danmark, siger Lars B. Goldschmidt.
"fortsættes..."
Seniorøkonom i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen konstaterer, at det umiddelbart virker imponerende med de store beløb, som politikerne vil investere i den trafikale infrastruktur i kommende år.
- Men hvis vi ser bort fra de allerede aftalte projekter - som Femern, Metrocityring og signalerne på jernbanenettet – så er politikernes ambitionsniveau fortsat moderat. For faktum er, at der skal investeres rigtig meget, før vi får fjernet trængsel og trafikpropper på vejene og forsinkede tog, siger Finn Bo Frandsen.
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs september 2023 udgaven her
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs november 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Ved en ceremoni i København 22. maj vandt PensionDanmark priser i kategorierne Nordic Countries og Biodiversity.
Med 10.123 besøgende over 3 dage sætter VVS'25 ny samlet rekord. Fagscenen spillede en central rolle i år med stærk opbakning til oplæg og debatter.
Det er nok ikke realistisk at stille krav om emissionsfri maskiner i alle projekter - men hvilke krav kan man så stille til dieselmaskinerne?, spørger Bettina Simonsen, projektingeniør fra KLAR Forsyning
Pihl & Søn og LM Byg skal i fællesskab med den hollandske teknikentreprenør Banzo opføre en anlæg, der skal genanvende restaffald fra husholdninger i København, Frederiksberg og Tårnby Kommuner